Hire for attitude, train for skills

Toch grappig dat het recentelijk delen van een link over “houding is minstens net zo belangrijk als kennis”, zoveel gedeeld en geliked werd. Blijkbaar is het een diepgevoelde behoefte om collega’s te hebben die “aan” staan (en blijkbaar zijn er genoeg mensen binnen organisaties die dat al lang niet meer zijn).

Wat dat betreft is deze repost van mijn oude blog hetnieuwesolliciteren.nu nog steeds relevant:

Misschien schop ik een enorm open deur in, maar ik wil het toch maar even gezegd hebben: Je (professionele) houding in het bedrijf waar je werkt (of als je solliciteert) is in deze tijden, waar praktisch alle kennis online is te vinden, steeds belangrijker.

Martijn Aslander verwoordt het mooi (in onderstaand filmpje via zijn site – rond 01:30) “Hire for attitude, train for skills”. Met andere woorden: De juiste houding (samen met de juiste  cognitieve intelligentie) is vaak steeds belangrijker (of minstens zo belangrijk) dan alleen inhoudelijke kennis en vaardigheden.  Het idee hierachter is dat het vaak beter werkt om iemand met de juiste houding, (en het benodigde cognitieve niveau) iets nieuws te leren, waardoor deze sneller inzet baar is om een een specifiek probleem  binnen een organisatie op te lossen dan iemand die de juiste kennis bezit, maar niet de juiste houding heeft om het probleem effectief aan te pakken.

Deel 2 van een serie van 6 korte videos over de informatie samenleving en de over de implicaties ervan from martijn aslander on Vimeo.

Iemand die ook allereerst de nadruk legt op specifieke gedragscompetenties is Laslzo Bock (Hoofd HR bij Google). In dit interview met de Guardian (update: pagina bestaat helaas niet meer) geeft Laszlo Bock aan waar zij op letten bij potentiële kandidaten:

– First, “general cognitive ability… Not just raw [intelligence] but the ability to absorb information.”

– Second, “emergent leadership. The idea there being that when you see a problem, you step in and try to address it. Then you step out when you’re no longer needed. That willingness to give up power is really important.”

–  The third thing, Bock says, “is cultural fit – we call it ‘Googleyness’ – but it boils down to intellectual humility.” He says you don’t have to be nice. “Or warm, or fuzzy. You just have to be somebody who, when the facts show you’re wrong, can say that.”

– And fourth? “Expertise in the job we’re gonna hire you for.”

That comes last? “If you can do the other things, not only most of the time will you figure out the job, you might come up with a novel way of doing it nobody else has done before.”

Interessant om te lezen dat de inhoudelijke expertise om het werk te doen als laatste wordt genoemd. blijkbaar zijn de 3 andere competenties belangrijker. Het geeft Google meer vertrouwen in het feit dat de klus linksom of rechtsom geklaard gaat worden. En waarschijnlijk nog op een slimmere manier ook. En tot slot: Ook 1 van meest populaire leiderschapsboeken aller tijden , de 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey) gaat eigenlijk vooral over “houding”. Eigenschap nummer 1 bijvoorbeeld”Pro-activiteit” lijkt mij een absolute voorwaarde om succesvol te zijn in het dagelijkse werkende leven. Als je daar een aantal goede voorbeelden van paraat heb hoe je dit eerder hebt toegepast in een bepaalde (werk)situatie doe je daar altijd je voordeel mee.

Al met al een pleidooi om je persoonlijke eigenschappen die zich uiten naar je professionele houding, via concrete voorbeelden/verhalen (opbouw via de STARR methode), voor te bereiden en nog beter en vooral concreter in jouw “etalage” (CV / LinkedIn / Netwerkgesprek / Sollicitatiegesprek) te zetten. Dat geeft een werkgever namelijk een redelijk goede garantie voor de toekomst. En wellicht net dat stukje vertrouwen om je aan te nemen voor de klus.

Extra links:

– Laszlo Bock schreef onlangs het boek “de toekomst van werk”.

– 10 carrière/werk tips van Laslzo Bock:  “How to get ahead at work – 10 tips from googles head of HR”

Schuiven naar boven