Sollicitatie toolkit

Een sollicitatie toolkit met tips, links en downloads om je op weg te helpen naar jouw volgende baan!

Bijna alles qua loopbaan en sollicitatieondersteuning is te vinden op internet als je goed zoekt. Maar om je het wat makkelijker te maken heb ik t hier voor je op een rijtje gezet. Scheelt je een hoop zoeken.

Hieronder zijn alle onderwerpen die ik regelmatig deel tijdens mijn trainingen en coachingsgesprekken, op hoofdthema’s gegroepeerd. Klik op de tekst om naar het betreffende onderdeel te navigeren. Succes er mee!

En mocht je toch willen sparren om de puntjes op de i te zetten voor jezelf: Klik hier om wat af te spreken

Loopbaanorientatie

Loopbaanoriëntatie begint met helder krijgen wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik (En dan vooral waarom wil ik wat ik wil).

 

Voordat je gelijk de inhoud induikt: bekijk even dit filmpje over Growth Mindset versus Fixed Mindset, en check voor jezelf hoe dit bij jou eigenlijk zit.

Persoonlijkheid (Wie ben ik)

Eigenlijk is dit natuurlijk de meest interessante vraag die je jezelf kunt stellen. Wie (of wat) ben ik? En dan naar sollicitatieland vertaald : “Welk gedrag laat ik veelal zien”? Want dat is waar een werkgever benieuwd naar is en waar je jezelf mee kunt “verkopen”.

Wil je een beschrijving wat gedragingen of patronen die bij jouw “persoonlijkheid” passen dan kan een (vereenvoudigde) MBTI test een goede start zijn om hier iets meer inzicht te krijgen. Klik hier voor een eenvoudige gratis versie van een MBTI test. Lees via deze site meer over de verschillende types die er zijn binnen het MBTI model (Hier kan je overigens ook een test maken).

Een wat “holistischere”” manier om naar jezelf te kijken, is te checken tot welk “archetype” (of welke rol in het leven) je jezelf voelt aangetrokken. Dit is zo’n overzicht. Dit lijkt een beetje op de MBTI rolbeschrijvingen.

Wat kan ik? Waar ben ik goed in? Wat is mijn “ding”?

Een prima boek MET een professionele “sterke punten” test is: “Ontdek je sterke punten van Tom Rath” (Ik heb zelf nog de oudere versie van Marcus Buckingham in mijn kast staan).

(Mocht je als werkzoekende bij UWV staan ingeschreven raad ik je aan (om via je adviseur) de loopbaantest van UWV te maken. Deze is van IXLY en een van de betere op de markt weet ik uit ervaring)

Weten wat jouw kernkwaliteiten zijn en dit goed in de etalage zetten is een essentieel onderdeel van je baanzoektocht. Deze lijst met uitgewerkte kernkwaliteiten van desteven.nl is een handig hulpmiddel.

Vraag het een ander: 360 graden feedback

Zelfonderzoek is een goede basis, maar soms is het nog handiger om aan een aantal mensen in jouw omgeving te vragen waar je goed in bent. Hiervoor kun je een zogeheten 360 graden feedback formulier gebruiken. Patrick Schriel heeft hier een goed bruikbaar formulier wat je daarvoor kunt gebruiken.

Wat wil ik (Wat vind ik belangrijk in  mijn loopbaan)?

Deze eenvoudige loopbaanankertest is een goede opstart om inzichtelijk te krijgen wat je belangrijkste drijfveren (ankers) zijn in jouw loopbaan. In gesprek met mij kan ik je ook de uitgebreide (professionele) versie laten maken.

In mijn (sollicitatie/loopbaan) training laat ik ook regelmatig een missiestatement schrijven. Dit helpt je met je “koers” te bepalen in werk (en in je leven). Deze workshop is gebaseerd op het boek Ik, gezond egocentrisme, meer effectiviteit van Remco Claassen. Klik hier voor een korte samenvatting van dit boek.

Een interessante TEdX video die je op kan helpen met het ontdekken van je persoonlijke missie is “How to know your life purpose in 5 minutes” van  Adam Leipzig.

Profieltekst en pitch

Profieltekst

Als je helder hebt wie je bent (als professional), wat je zoekt (qua rol, of functie) en wat je te bieden hebt (wat jouw meerwaarde is, jouw kwaliteiten), is het handig dit te vertalen naar een goede “summary” (samenvatting) of profieltekst voor je CV en Linkedin profiel. Doorgaans kan je in je Linkedin iets meer tekst en bullets gebruiken, maar de essentie is hetzelfde: een goede presentatie van wat jij te bieden hebt en wat jouw ambitie is.

Niks lastiger dan een pakkende profieltekst schrijven waarin een paar regels kort en krachtig naar voren komt wie jij bent, wat kan, wat je toegevoegde waarde is (welk probleem jij oplost) en wat je ambitie is. Linkedin specialist Perry van Beek heeft daar een goede handleiding voor geschreven.

Let op dat je bij het schrijven van je profieltekst niet in algemeenheden blijft hangen. Een goede check om dit te voorkomen is deze bullshit bingo kaart van Lifebrander

(Elevator) Pitch en Storytelling

Je zal in Nederland waarschijnlijk nooit in een lift een pitch hoeven houden, maar het is voor je eigen focus wel goed om ’s je pitch te oefenen. Wat feitelijk een verbale presentatie is van je profieltekst.

Wetende dat een groot deel van communicatie non-verbaal is, is het goed om dit veelvuldig te oefenen. De essentie van storytelling wordt in deze TedX talk goed uitgelegd (geluid aan! 🙂 ) Een interessante TedX talk over het belang en invloed van je houding (en hoe je houding je mindset weer beinvloedt) is deze Talk van Amy Cuddy

In dit artikel staat de essentie van een Elevator Pitch goed uitgelegd (in 7 stappen)

Misschien wat verwarrend, maar wel goed om te lezen: Een goede Elevator Pitch is geen pitch (dus als je deze tips met bovenstaande combineert, zit je op het goede spoor)

Een Elevator Pitch is wat anders dan een goed verhaal over je competenties of je talenten vertellen. Een handige methodiek om dit te doen is via de STARR methodiek (ook wel behavioural interviewing genoemd. Zie deze link voor het soort vragen wat je zou kunnen krijgen).  

Netwerken en Jobmarketing

Jobmarketing

Aaltje Vincent heeft veel geschreven over het fenomeen Jobmarketing. Ofwel: pro-actief acties ondernemen en je netwerk uitbreiden en vergroten om zo dichter bij jouw volgende baan te komen. Dit is een goed boek om daar meer over te lezen. En hier vind je al haar checklists op een rijtje (inclusief de plaat over “de levensloop van een vacature”).

Het belang van netwerken

Deze Ted Talk van Tanya Menon (Strategies to widen your Social Universe) legt goed uit wat het belang is van netwerken (en het creëren van “toevallige”) ontmoetingen.

De Broekriem

De meest laagdrempelige manier om “gewoon” je netwerk uit te breiden met mensen die je niet kent, is naar een seminar of bijeenkomst gaan over een thema wat je aanspreekt. Wat ook interessant is, zeker qua slimmer solliciteren, is naar een event van de Broekriem gaan, waar je enerzijds mede-werkzoekers ontmoet, en je wat leert over een specifiek sollicitatie/loopbaan gerelateerd onderwerp. En het mooie is, het is (bijna) gratis.

Netwerkideeën voor ondernemende mensen

Voor de creatieve, ondernemende werkzoekers in Amsterdam heb ik (in 2018) deze pdf gemaakt met een overzicht van plekken waar regelmatig (netwerk) events worden georganiseerd. Deze kun je hier downloaden: Networking_Ideas_Entrepreneurial_jobseeker_amsterdam_12092018.pdf

Netwerken voor mensen die niet van netwerken houden

Deze podcast van “Work Life” van Adam Grant gaat over hoe te netwerken als je niet van netwerken houdt.

CV tips + templates

CV tips en richtlijnen

Voor elke branche zijn er specifieke zaken die handig zijn om rekeningen mee te houden qua CV, dus er is niet zo iets als HET perfecte CV, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je kunt aanhouden. Hieronder kun je de tips/richtlijnen vinden die ik in mijn CV workshop bespreek: 
CV Tips en tricks – 2019062.pdf

Let op: Uiteindelijk is het ’t beste om, samen met een CV-maatje je CV helemaal “from scratch” op te stellen, vooral omdat je zelf vaak niet 100% goed kunt opschrijven wat je gedaan heeft en waar jou toegevoegde waarde zit. Of, zoals Aaltje Vincent het zegt in haar CV checklist: “Dat komt omdat jij wat jij in je werk doet heel gewoon vindt.”

Als het gaat om CV’s is mijn stelling: Beter goed gejat dan slecht gemaakt. Dus: als je niet heel sterk bent in vormgeving, laat jezelf dan helpen door een goed CV template als uitgangspunt te gebruiken.

Gratis Templates

Een veel gebruikte site met gratis templates (in Word) is deze van Hloom.

Betaalde templates

Relatief betaalbare en makkelijk bruikbare CV templates vind je o.a. via Lifebrander of MooiCV. Ook Canva heeft een aantal prima templates, alleen is het nadeel dat je deze alleen als pdf kunt opslaan.

ATS

Praktisch alle grote organisaties maken voor hun selectie / wervingsproces gebruik van zogenaamde ATS systemen (Applicant Tracking Systems). Belangrijk voor jou is dat deze systemen scannen op het gebruik van bepaalde keywords om te bepalen of jouw CV relevant is voor de organisatie. Er komt (in de voorselectiefase), dus eigenlijk geen mens aan te pas. De essentie is dus dat jouw CV de juiste en relevante keywords moet bevatten om door de 1e selectie heen te komen.

Linkedin

Handleiding

Ik vind ik zelf dat de beste manier van leren vooral zelf uitproberen is. En je laten helpen door slim zoeken via Youtube voor specifieke uitleg. Maar mocht je toch een “ouderwets” naslagwerk willen hebben, dan is deze gratis Linkedin handleiding van Corinne Keijzer een wellicht iets voor jou.

Linkedin Checklist

Met deze Linkedin checklist van Aaltje Vincent kun je handig nalopen of je profiel 100% op orde is.

Profieltekst (Summary)

Deze tip staat hierboven ook al vermeld, maar ook hier van toepassing: Het is belangrijk een pakkende profieltekst schrijven waarin een paar regels kort en krachtig naar voren komt wie jij bent, wat kan, wat je toegevoegde waarde is (welk probleem jij oplost) en wat je ambitie is. Linkedin specialist Perry van Beek heeft daar een goede handleiding voor geschreven.

Foto

De 1e indruk is goud waard, dus een goede foto is belangrijk. Idealiter laat je er eentje maken door een professionele fotograaf (vanaf 50 euro), maar gelukkig worden smartphones ook steeds beter. Check hier een Youtube Video hoe je met je telefoon prima headshots kunt maken.

Weet je niet zeker of je foto de goede uitstraling heeft? Je kunt m hier laten beoordelen door “the crowd” via de app Photofeeler.

 

Vacature analyse en brief

Vacatureanalyse (Checklist)

Voorkom net-niet brieven die op de verkeerde stapel belandden: Download hieronder de hand-out uit mijn training met een checklist waarmee je een vacature kunt analyseren en zodoende ook beter een to-the-point brief kunt schrijven op wat er echt gevraagd wordt in de vacaturetekst: Vacatureanalyse en motivatiebrief – versie_20180801.pdf

 

Sollicitatiebrief

Een goed brief schrijven, of überhaupt schrijven is niets iets wat je via een website kunt leren. Al zijn daar wel weer online cursussen voor. Maar als je wilt weten wat de basis elementen van een goede sollicitatiebrief zijn, is de site van de sollicitatiedokter (Perry) een goed startpunt. In dit artikel wordt bijvoorbeeld het verschil tussen een goede en slechte motivatiebrief toegelicht.

Hou het overzicht en maak een plan

Het klinkt als een open deur, maar als je gaat solliciteren kan het handig zijn een plan van aanpak te maken. Of een plan van Baanpak zoals Vacatureluurs dat noemt.

Sollicitatiegesprek

Waarom je jezelf vooral niet moet ‘verkopen

David en Arjan leggen in dit filmpje mooi uit wat ik ook vaak in mijn training vertel: Ga als gelijkwaardige het gesprek in en kijk of je “common ground” kunt vinden. Eigenlijk is het sollicitatiegesprek dan een soort gezamenlijk onderzoek om te ontdekken of jij de organisatie kunt helpen met het probleem dat ze hebben in plaats van dat je vanuit een startpositie van “het is nu nog niet goed genoeg” (of het is pas goed genoeg als je jezelf verkocht hebt) het gesprek in gaat en jezelf moet gaan “verkopen”.

Mindset en bewustzijn

Eigenlijk vind ik dit deel het belangrijkst, want het geeft antwoord op de vraag: Waarom doe je wat je doet? Dit lijkt me de essentie waarop al je acties zijn gebaseerd. Hoe bewust sta je in het leven, wat wil je nou echt? En welke rol heeft werk daarin? Wat is het belang voor werk voor jou? En: hoe maakbaar is het allemaal? Waar zit je invloed (en waar niet?)

Voor de goede orde: dit zijn bij uitstek vragen om met een coach te bespreken en minder geschikt om met een downloadbare stappenlijst aan te vliegen.

“Landen” na je ontslag (of einde contract)

“Landen” na je ontslag of beëindigen van een lang dienstverband is vaak een essentiële (tussen) stap om weer met een frisse blik een nieuwe stap te maken. Realiseren en bewustwording van waar je staat in dit (rouw) proces is daarin erg belangrijk. De rouwcurve van Kubler Ross is daarin een handige manier om het gesprek over aan te gaan.

Jobcrafting

Jezelf bepaalde patronen aanleren als je “in between jobs” bent, dat is wat “jobcrafting” is. Dat zorgt ervoor dat je op maandag de week niet als een on overbrugbare periode richting het weekend ziet, maar dat je tools en strategieën hebt om je werkzoek-aanpak slim in te richten. Lees in dit e-book van onderzoeksters Inge Hulshof meer over “Reemployment Crafting” en hoe je dit voor jezelf kunt aanpakken.

Frustratie en pas op de plaats maken

Wat ik vaak merk als mensen frustratie ervaren in hun baanzoektocht of bezig zijn met hun “volgende stap”, is dat het goed is om dan vooral niet nog harder te gaan solliciteren (of netwerken, of wat voor acties dan ook), maar om even pas op de plaats te maken en even opnieuw te “verbinden” met jezelf en na te gaan wat NU op DIT moment echt speelt.

  • Zit je goed in je vel?
  • Ben je vanuit de goede intentie bezig?

Of probeer je je “probleem” (van geen baan hebben, of niet het juiste werk doen op dit moment) te geforceerd op te lossen? Dit zijn bij uitstek thema’s om met een coach over te sparren. In deze TedX talk “The Dark side of self improvement” wordt daar een mooi voorbeeld van gegeven (voorbeeld vanaf 04:50).

Podcasts en E-learning

Podcasts

Niks relaxters dan een podcast luisteren als onderweg bent (Voor je t weet ben je dr):

Online cursussen en E-learning

Iets nieuws leren is in deze digitale tijdens steeds makkelijker: platforms als Coursera, Udemy en Lynda bieden een breed aanbod aan opleidingen en curssussen: van complete leerlijnen op academisch niveau (Coursera) tot praktische excel of fotografie curssussen via Udemy of Lynda.

School of Life

Ik heb een jaartje een abonnement gehad bij de School of Life in Amsterdam, maar uiteindelijk toch te weinig gebruikt. De keren dat ik een class bezocht was t overigens wel altijd interessant trouwens. Het zou alleen mooi zijn als er nog meer ruimte kan worden gecreëerd voor dialoog en discussie rondom de onderwerpen zelf. Het Youtube kanaal van the School of Life is een mooie start om een begin te maken met meer verdieping in de belangrijke vragen van het leven.

Tips, feedback of aanvullingen? Mail me op info@tomasdegraaf.nl

Hoe handig is deze pagina?

Klik op de sterren om een beoordeling achter te laten

Gemiddelde beoordeling / 5. Aantal beoordelingen


Schuiven naar boven